Runasti mamut na pragu „vaskrsenja“

Runasti mamut na pragu „vaskrsenja“ 1

Naučnik koji predvodi bitku za vraćanje mamuta na Zemlju otkriva da je tim Harvarda na samo dve godine od stvaranja hibridnog embriona, u kojem će osobine mamuta biti „ubačene“ u jedinku azijskog slona.

Runasti mamut nestao je sa Zemlje pre 4.000 godina, ali naučnici kažu da su na pragu „vaskrsenja“ drevne životinje, doduše u nešto izmenjenom obliku, zahvaljujući ambicioznoj primeni genetskog inženjeringa.

Govoreći na godišnjem okupljanju Američke asocijacije za napredak nauke (AAAS) u Bostonu, profesor Džordž Čerč otkrio je da se tim Univerziteta Harvard primakao na dve godine od stvaranja hibridnog embriona.

„Naš cilj je da napravimo hibridni embrion slona i mamuta. U stvari, to bi bio više slon sa osobinama mamuta. Još nismo stigli do kraja puta, ali bi to moglo da se desi za nekoliko godina“, objasnio je profesor Čerč.

Runasti mamuti nestali su sa Zemlje pre 4.000 godina zbog promene klime i dejstva čoveka

To biće, koje naučnici nekada nazivaju mamofantom (kombinacija engleskih reči mamut i slon), bilo bi delom slon, ali sa malim ušima, potkožnim naslagama masti, dugim krznom, kao i krvlju koja podnosi niske temperature.

Geni mamuta koji nose ove osobine ubacuju se u DNK slona moćnom metodom prepravljanja gena pod nazivom CRISPR.

Tim je stigao do stadijuma manipulacije ćelijama, a sada se krupnim koracima kreću ka stvaranju embriona. Međutim, naučnici naglašavaju da imaju još dosta posla i provera „laboratorijske embriogeneze“ i da može da prođe još dosta godina pre nego što dođu do ozbiljnog pokušaja kreiranja živog bića.

Izvor:rts.rs

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.