Јетра као мала лабораторија

Јетра као мала лабораторија 1

На Далеком истоку од давнина је познато да је јетра, поред тога што је главна лабораторија организма, одличан показатељ и нашег духовног стања, па чак и онога што бисмо сакрили од других. Какве сигнале за помоћ шаље јетра и како да их препознамо?

„Црне” мисли и тешка психичка стања не утичу само на расположење и вољу, све то се одражава на функционисање организма у целини а центар који највише прикупља такве „лоше” утицаје јесте наша јетра.

Јетра као мала лабораторија 2

Овако је размишљао чак и отац медицине Хипократ, указујући на повезаност расположења са застојем жучи у јетри. Када мало боље размотримо „случај” јетре и беса, јасно нам је да је у народу љут и бесан човек најбоље описан као „жучан, човек пун жучи и горчине”. Када смо гневни, бесни, раздражени и пуни негативне енергије, отежано је отицање жучи из јетре и жучне кесе, потврдили су руски научници из Минска.

Како препознати „СОС симптоме” јетре?

Стандардни показатељи проблема са јетром су жутило беоњача и коже и тремор руку. Дланови са унутрашње стране могу бити јаркоцрвене боје, а при притиску бледи. Не занемарите ни непријатан задах. Пигментација коже се појављује на бочним странама образа и спушта се ка врату. Могуће је да почне да тамни и кожа на рукама или испод пазушних јами. На проблеме са јетром указује непријатан осећај у устима, попут сувоће, кисело-горког укуса, па све до мучнине. Поремећен рад јетре утиче и на сан, те је карактеристично буђење у току ноћи.

Изглед језика је веома драгоцен у дијагностиковању многих патолошких промена у организму а када је реч о јетри углавном су лоши знаци јаркоцрвена боја језика, ружичаста нијанса, глатка површина и блага натеченост. Никако не би требало запоставити бол у десном подребарном луку. Може бити умерен или интензиван, да се рефлектује ка леђима или на десно раме. Често се јављају и вртоглавица, главобоља, тахикардија, поремећај вида.

Будући да јетра као мала лабораторија све региструје и бележи, а онда се на свој начин брани, те оно што је регистровала као отров шаље што даље од себе, проблеми са јетром могу да се манифестују и као алергијски дерматитис или свраб коже.

Јетра као мала лабораторија 3

Важан интегративни приступ

Свако ко је икада посетио лекара који користи алтернативне методе у лечењу, сигурно је прошао детаљно испитивање јетре кроз преглед ноктију, коже, језика, беоњача… Битно је да су неке тврдње званично проверене и потврђене и код конвенционалног приступа лечењу.

Због тога је од великог значаја и холистички приступ ‒ где се не посматра само проблем због ког је пацијент дошао код лекара (а који је углавном само последица) већ се сагледава читав систем и трага за правим узроком болести и стања.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.