Став Српског биолошког друштва око могућег смањења броја часова наставе биологије у гимназијама

Став Српског биолошког друштва око могућег смањења броја часова наставе биологије у гимназијама 1
Став Српског биолошког друштва око могућег смањења броја часова наставе биологије у гимназијама 2

Српско биолошко друштво упутило је отворено писмо министру просвете,науке и технолошког развоја Републике Србије,  господину Младену Шарчевићу  поводом евентуалног смањења недељног фонда часова биологије у средњим школама. Текст писма вам преносимо у целости.

Поштовани,

Поводом документа ПЛАН НАСТАВЕ И УЧЕЊА ЗА ГИМНАЗИЈУ, Српско биолошко друштво сматра неопходним да од Министарства затражи званично тумачење да ли је овај документ:

  • КОНАЧНА ВЕРЗИЈА новог наставног плана за општи, друштвено језички и природноматематички смер гимназије
    или је
  • ПРЕДЛОГ новог наставног плана за општи, друштвено језички и природно-математички смер гимназије, који ће бити усаглашаван у наредном периоду.
    Српско биолошко друштво, као струковно удружење, требало би да буде важан партнер Министарства у пословима реформе наставних планова и програма из биологије. У наведеном документу као главни проблем видимо смањење броја часова биологије у гимназијама на рачун увођења изборних предмета, при чему је број часова неких других предмета чак повећан. Сматрамо да је (предложена) редукција неприхватљива, јер се тако не могу остварити већ прихваћени стандарди и специфичне, општепредметне и међупредметне компетенције које су усаглашене са међународним оквиром и општим циљевима образовања зацртаним Стратегијом образовања и Законом о основама система образовања и васпитања. Упозоравамо да би одлука о смањењу фонда часова биологије у реформисаним гимназијама била у супротности и са актуелним образовним трендовима и циљевима ЕУ, чиме се поставља озбиљно питање њене сврхе и оправданости, а посебно у светлу процеса придруживања Србије ЕУ.
    Надамо се да ћете разумети нашу забринутост и одговорити на наше питање што је брже могуће.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.