Авион који ће летети на гориву од кромпирове коре

Авион који ће летети на гориву од кромпирове коре 1

Научници из Данске представили су план за производњу еколошког горива за авио индустрију. Зелено горвиво правиће се од кухињског отпада. Да ли то значи да ће дански авиони убудуће летети на љуске од кромпира или остатке меса?

Уколико се обистине прогнозе научника, дански авиони ускоро би могли да лете захваљујући кухињском отпаду.

Авион који ће летети на гориву од кромпирове коре 2

Све почиње у постројењу где се отпад од хране из домаћинстава, стајско ђубриво и сено претварају у биогас. Он се производи од угљен-диоксида и метана. Потом се додаје водоник који трансформише гас у биометан.

Биометан се саље даље у фабрику, која га претвара у зелено гориво за авионе које се такође назива и електро горивом.

Хенрик Вензел, професор и шеф катедре на Универзитету Јужна Данска, каже да производња може почети сутра, али када правите нешто тако велико, проћи ће неколико година.

„Реално, фабрика може бити спремна 2025. године. Вредно је чекања, јер не можете замислити бољу, зеленију и значајнију инвестицију од прављења прве праве зелене фабрике авиона на свету. Фабрика попут ове у Данској коштацће између 130-400 милиона евра“ каже Трокс Kарлсков, менаџер авио компаније САС.

Oн тврди да су инвестирали милијарде у нове летелице.

„Неке од њих су управо ове које овде видимо“, каже Kарлсков. Оне ће летети на биогориво. Велики су изгледи да ћемо га имати на располагању у релативно кратком року и по прилично повољној цени.

Гориво за зелене летелице је 2-3 пута скупље од фосилних горива. Тај рачун ће бити достављен путницима.

Докторка Шарлот Шулц наводи да је околина заиста важна, јер ако немамо здраво и чисто окружење, није битно да ли можемо путовати.

„Мислим да су авионске карте толико јефтине да тешко могу схватити како то сада функционише. Дакле, ако морам да платим мало више, онда је и то у реду“, изјавила је.

Научници се надају да ће развити зелено гориво и за аутомобиле, аутобусе, и бродове. 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.